De resultaten van de test bieden naast een Totaal IQ inzicht in vijf afzonderlijk gebieden van intelligentie, de zogenaamde indexscores: Verbaal Begrip, Visueel Ruimtelijk, Fluid Redeneren, Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid. Het onderzoek duurt ongeveer 2.5 uur. Hieronder vindt u een overzicht van de betekenis van intelligentiescores, zoals wij die hanteren. De score van de gemiddelde Nederlander is vastgesteld op 100. Ongeveer 2,5 % van alle Nederlanders heeft een IQ van 130 of meer en is dus hoogbegaafd.

Naast de WISC-V nemen, hebben wij ook de KIQT+ in huis. Deze test is geschikt voor kinderen van 5-11 jaar en ook met behulp van deze test kan hoogbegaafdheid worden vastgesteld. Mocht u voorkeur hebben voor het afnemen van de KIQT+ boven de WISC-V test, dan kunt u dit bij de aanmelding aangeven.

Indeling IQ-scores (Classificatie Resing & Blok (2002)

Zeer begaafd=> 130
Begaafd120-129
Bovengemiddeld111-119
Gemiddeld90-110
Benedengemiddeld80-89
Laag70-79
Zeer laag50-69

Enkele reacties

Dotado kan zich ondertussen een expert noemen op het gebied van intelligentieonderzoek bij meer- en hoogbegaafde kinderen. Vele ouders gingen u voor!

De moeder van Naomi (8 jr):
‘Mijn dochter weet nu dat zij in sommige gevallen meer weet of kan. Naomi is meer zelfverzekerd geworden en nog meer van belang is dat zij met een goed gevoel naar school toe gaat en plezier heeft. Ik vond de manier waarop u de kinderen en ouders ontvangt, uitleg geeft en het uitgebreide verslag zeer positief. De juffen van Naomi zijn ook erg te spreken over de duidelijkheid van het verslag.’

De ouders van Jules (6 jr):
‘Nadat wij als ouders tegen een aantal problemen aangelopen waren met onze zesjarige zoon, zijn wij bij Dotado uitgekomen voor een intelligentietest. Op de onderzoeksdag werden we snel gerustgesteld en lieten we onze zoon met een goed gevoel achter. De onderzoeksdag zelf hebben we al direct een eerste uitslag gekregen, wat ons een goede voorbereiding heeft gegeven op de officiële uitslag. De volgende afspraak heeft ze alle vragen die wij als ouders hadden beantwoord en wij zijn erg blij met de uitgebreide kennis en ervaring over hoogbegaafdheid. Het onderzoek heeft ons als ouders inzicht gegeven wat wij kunnen doen om onze zoon beter te begeleiden. Daarnaast heeft het ons ook ondersteund in de keuze die we hebben gemaakt voor passend onderwijs op een Leonardo school. Wij zijn daar erg dankbaar voor en blijven graag nog onder begeleiding bij Dotado.’

De ouders van Mats (6 jaar)
‘De intelligentietest bij Dotado heeft ons de houvast gegeven die we nodig hadden om het gedrag van onze zoon te verklaren. We hadden al een vermoeden, maar het uitgebreide verslag heeft ons een handvat gegeven om het gesprek met school écht aan te gaan. Er is inmiddels besloten onze zoon te laten versnellen en groep 3 over te slaan. Een grote opluchting voor ons dat de school de situatie nu erkent en ermee aan de slag is gegaan. We hebben lang getwijfeld maar zijn heel blij dat we de stap naar Dotado gezet hebben, waar we een uiterst professionele en competente dienstverlening ondervonden hebben.’

De ouders van Janneke (15 jr):
’Janneke heeft door dit onderzoek en de uitslag ervan een beter en ook positiever beeld gekregen van zichzelf.’

Meer lezen?

WPPSI-IV
Welke test is er voor peuters?

Voorbeeld onderzoek hoogbegaafd kind (8 jaar)
Hoe verloopt een onderzoek bij Dotado?

Een uitzonderlijk hoog IQ
En wat als je kind uitzonderlijk hoogbegaafd blijkt te zijn?

Hulp nodig?

Onderzoek bij volwassenen
Ook bij (jong)volwassenen kunnen wij het intelligentieprofiel in kaart brengen.

Observatie bij peuters
Als uw kind nog te jong is voor een gestandaardiseerd onderzoek, kunnen wij toch al veel kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong in kaart brengen.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Meld je aan