“De fundamentele vraag is niet hoe je moet opvoeden maar wie er opvoedt.”

Gabor Maté

Berthold Gunster beschrijft onder andere in zijn boek Lastige kinderen? Heb jij even geluk haast het beeld van de sherpa

Je kind is bezig om een berg te beklimmen, het is zijn tocht. Als ouder ben je niet zozeer de alleswetende gids die de weg bepaalt, maar je bent meer als een sherpa, een soort pakezel.

Je loopt mee, achter je kind aan en je draagt alle spullen die nodig zijn voor jezelf en je kind. In het dal, op de top en in de tussenliggende gebieden. Soms is er een pad, soms niet. Een belangrijk instrument bij het bewandelen van deze weg als ouder samen met je kind is je innerlijke kompas, ook wel intuïtie genoemd. Wij helpen je als ouder graag om weer (meer) vertrouwen te krijgen in je eigen intuïtie.

“Het resultaat van ieder begeleidingsgesprek van professionals met ouders van hoogbegaafde kinderen zou moeten zijn dat de ouders weer meer vertrouwen hebben in de eigen basis intuïties.”

Carl D’hondt & Hilde Van Rossen - uit: Succesvol begeleiden van hoogbegaafde kinderen jongeren

Het begint eigenlijk altijd met een verlangen of vraag die betrekking heeft op de opvoeding van je kind. Door middel van gesprekken en – als dat passend is – een opvoedopstelling gaan we aan de slag met die vraag. Dit zijn bijvoorbeeld vragen waar ouders bij ons mee komen:

  • Ik wil graag meer rust en harmonie in ons gezin, maar ik weet niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. We leven nu van de ene naar de andere explosie.
  • Het lijkt wel of mijn kinderen de baas zijn thuis. Hoe kunnen we de rollen weer omdraaien?
  • Onze zoon van 11 gaat volgend jaar naar de middelbare school en ik maak me erg veel zorgen over hem. Hoe kan ik hem het beste ondersteunen?
  • Mijn dochter van 17 durft niet in haar eentje de deur uit. Wat kan ik als moeder doen om haar te helpen?
  • Ik zou graag meer beschikbaar willen zijn voor mijn kind. Hoe doe ik dat?
  • Onze zoon van 13 trekt zich steeds vaker terug in zijn kamer. Zijn resultaten op school worden steeds minder en hij dreigt nu te blijven zitten. Wat kunnen we doen om hem te helpen?

Waar halen we onze inspiratie vandaan?

Wij werken graag met de principes achter het systemisch werken (bekend vanuit familie- en organisatieopstellingen), ‘positieve discipline’ (Jane Nelsen) en ‘omdenken’ van Berthold Gunster.

Wij werken graag met de principes achter het systemisch werken (bekend vanuit familie- en organisatieopstellingen), ‘positieve discipline’ (Jane Nelsen) en ‘omdenken’ van Berthold Gunster.

De laatste twee boeken die we als team hebben gelezen ter inspiratie zijn:

  • ‘Mensen zijn ingewikkeld’ van Floortje Scheepers (hoogleraar innovatie in de GGZ), over het accepteren van de ingewikkelde werkelijkheid en het loslaten van modeldenken (labels).
  • ‘Laat je kind niet los! Hoe een hechte band je kind op het juiste spoort houdt’ Van Gordon Neufeld en Gabor Maté. Over het belang van verbinding met je kind.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Meld je aan