Hoogbegaafde kinderen zijn anders. Met hun complexiteit, intensiteit en gedrevenheid vallen ze op in een wereld / schoolsysteem waar je toch vooral ‘normaal’ moet zijn.
Veel hoogbegaafde kinderen merken dat zelf ook, alleen kunnen ze vaak niet onder woorden brengen hoe dat nou precies komt. Om erbij te horen, gaan ze zich soms op allerlei manieren aanpassen om maar niet op te vallen. Dat kan al op de kleuterschool beginnen, als het kind merkt dat het heel andere poppetjes tekent dan zijn klasgenootjes.
Bij hoogbegaafde kinderen komt het vaak voor dat ze zich in een omgeving bevinden die ze als overweldigend en stressvol ervaren. Ze voelen zich niet gezien, hun gedrag wordt niet goed begrepen of ze worden afgeremd in hun cognitieve ontwikkeling. Door de sterke gevoeligheid komt dit alles ook nog eens extra binnen. Hoogbegaafde kinderen zijn daarom kwetsbaarder voor het ontwikkelen van trauma zoals bijvoorbeeld schooltrauma.
Het kind kijkt naar de andere tekeningen en denkt: “Ik zal het wel verkeerd doen. De volgende keer kijk ik eerst bij mijn buurman!” In de loop van de basisschool is het helemaal geen pretje om bijzonder te zijn en op te vallen. Als zo iemand eenmaal volwassen is, kan hij zomaar zichzelf kwijt zijn geraakt: hij/zij weet niet meer wat zijn/ haar eigen mogelijkheden zijn en voelt zich onbegrepen en erg onzeker. Hoe belangrijk is het als je als (hoogbegaafd) kind van leerkrachten, ouders en andere betrokken volwassenen heldere terugkoppeling krijgt over wie je bent.
Je kind kiest zelf één of meer doelen, al of niet in overleg met jullie als ouders en ons als coach. Met dit doel gaat het kind aan de slag. Voorbeelden van doelen waar kinderen bij ons aan hebben gewerkt zijn:
We gebruiken verschillende technieken en materialen bij de coaching, afhankelijk van de persoonlijkheid van het kind en de doelen. Denk aan psycho-fysieke oefeningen (Rots en Water), ontspanningsoefeningen en EMDR (trauma), tekenen en schilderen, muziek, omdenken, Smart Games en ACT.
Wij betrekken jullie als ouders altijd bij de coaching. Kinderen nemen patronen van hun ouders over of laten regelmatig iets zien in een familiesysteem door hun gedrag. Door achter hun gedrag te kijken en te onderzoeken wat je als ouders zelf kan doen, kunnen we vaak dubbele winst halen. Ons hoogbegaafde kind is dan een spiegel en we nodigen je graag uit om daar in te kijken.
Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?
Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.