Het kind kijkt naar de andere tekeningen en denkt: “Ik zal het wel verkeerd doen. De volgende keer kijk ik eerst bij mijn buurman!” In de loop van de basisschool is het helemaal geen pretje om bijzonder te zijn en op te vallen. Als zo iemand eenmaal volwassen is, kan hij zomaar zichzelf kwijt zijn geraakt: hij/zij weet niet meer wat zijn/ haar eigen mogelijkheden zijn en voelt zich onbegrepen en erg onzeker. Hoe belangrijk is het als je als (hoogbegaafd) kind van leerkrachten, ouders en andere betrokken volwassenen heldere terugkoppeling krijgt over wie je bent.

Thema’s waarbij we kunnen coachen / begeleiden zijn bijvoorbeeld:

 • traumagerelateerd gedrag/schooltrauma
 • leren omgaan met faalangst/perfectionisme
 • eenzaamheid / moeite met contactleggen met andere kinderen
 • teruggetrokken gedrag
 • boze buien
 • gevoel van anders zijn

Je kind kiest zelf één of meer doelen, al of niet in overleg met jullie als ouders en ons als coach. Met dit doel gaat het kind aan de slag. Voorbeelden van doelen waar kinderen bij ons aan hebben gewerkt zijn:

 • Ik ga leren hoe ik contacten kan aangaan met andere kinderen en hoe ik kan contact kan blijven houden.
 • Ik ga ontdekken wat het voor mij betekent om hoogbegaafd te zijn, hoe ik daar mee om kan gaan, zodat ik verder kan groeien.
 • Ik leer om mijn emoties te herkennen, ze een plek te geven en ze wat meer te beheersen.
 • Ik ga samen met mijn coach bekijken wat ik kan doen als me iets dwars zit op school.
 • Ik ga op zoek naar manieren om om te gaan met de momenten dat ik me verveel. Wat / wie kan mij helpen in zo’n situatie?
 • Ik ga leren hoe ik aardiger kan zijn voor mezelf als ik iets fout heb gedaan.
 • Ik ga leren wat ik kan doen als ik niet in slaap kan vallen, hoe ik kan ontspannen en hoe ik om kan gaan met prikkels in mijn hoofd. We maken daarbij onder andere gebruik van Rots en Water oefeningen.
 • Ik ga oefenen om hulp te vragen in situaties waar ik vastloop en er in mijn eentje niet uitkom.
 • Ik krijg meer inzicht in mijn leerstijl en probeer uit welke leerstrategieën bij mij passen.

We gebruiken verschillende technieken en materialen bij de coaching, afhankelijk van de persoonlijkheid van het kind en de doelen. Denk aan psycho-fysieke oefeningen (Rots en Water), ontspanningsoefeningen en EMDR (trauma), tekenen en schilderen, muziek, omdenken, Smart Games en ACT.

Wij betrekken jullie als ouders altijd bij de coaching. Kinderen nemen patronen van hun ouders over of laten regelmatig iets zien in een familiesysteem door hun gedrag. Door achter hun gedrag te kijken en te onderzoeken wat je als ouders zelf kan doen, kunnen we vaak dubbele winst halen. Ons hoogbegaafde kind is dan een spiegel en we nodigen je graag uit om daar in te kijken.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Meld je aan