Wat kunt u van een onderzoek verwachten?

Als u volwassen bent, kunt u een als IQ-test de WAIS-IV-NL bij ons laten afnemen. Voorafgaand aan het onderzoek vindt een intakegesprek plaats aan de hand van een vragenlijst waarin besproken wordt wat uw hulpvraag is en waarin kenmerken van uw kindertijd langs komen. Aan de hand van deze combinatie kunnen wij uitspraak doen over mogelijke hoogbegaafdheid. U ontvangt een duidelijk verslag waarin wij rapporteren wat wij tijdens het contact met u en onderzoek bij u hebben gezien (observaties) en hoe u hebt gescoord op diverse onderdelen van de IQ-test. In het verslag staat ook een conclusie. Wij bespreken het verslag met u na in een nagesprek waarin u ook een partner, vriend of coach mee kunt nemen. U kunt dan uw vragen stellen over de uitslag. Als dit passend is, kan als vervolg coaching bij ons worden ingezet.

Onderdelen van de WAIS test

Bij volwassenen vanaf 16 jaar wordt de WAIS-IV-NL afgenomen, een zeer betrouwbare en veelgebruikte intelligentietest. Dit onderzoek duurt bestaat uit 16 subtests. Deze test meet algemene intelligentie maar ook worden de sterke en minder sterke kanten binnen uw intelligentieprofiel in kaart gebracht. De volgende factoren worden gemeten: Verbaal Begrip, Perceptueel Redeneren, Werkgeheugen en Verwerkingssnelheid. Veel hoogbegaafden hebben een disharmonisch intelligentieprofiel. Dat betekent dat er grote verschillen zijn tussen de scores op de verschillende indexen. Er wordt dan ook wel gesproken van partiële hoogbegaafdheid. U ontvangt in het verslag een analyse van uw profiel.

Hoe lang duurt een IQ-test?

Dit onderzoek duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur. Hoogbegaafden komen erg ver bij de verschillende onderdelen en zijn door hun perfectionisme en nauwkeurigheid vaak wat langer bezig met de opdrachten dan gemiddeld. De onderzoekster houdt hier rekening mee en geeft gelegenheid voor extra pauzes als hier behoefte aan is.

De onderzoeker

Als onderzoeksters weten wij wat de uitdagingen kunnen zijn van het testen van hoogbegaafde volwassenen: we houden rekening met een perfectionistische inslag, het gaan voor kwaliteit in plaats van snelheid, creatieve antwoorden en tijd nodig hebben om gedachtes te formuleren. We zorgen voor een prettig contact, zodat u de test zo ontspannen mogelijk kunt doen en u zich gezien voelt. U kunt een professionele en analytische blik verwachten van onze onderzoeksters.

Als u graag vooraf even kennis wilt maken met de onderzoekster en praktische info wilt ontvangen zoals wat de kosten van het onderzoek zijn, kunt u ook een oriënterend gesprek aanvragen. Voor studenten geldt een speciaal tarief.

Meer lezen?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een onderzoek of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Bel mij terug