Wezenlijk is om met deze kinderen in gesprek te komen. Het onderpresteren is veelal geen bewuste houding. Afstraffen heeft slechts een negatieve uitwerking. Dit bevestigt alleen wat het kind al wist: Niemand houdt van me, ik ben niets waard, ik kan niks!

Meisjes laten vaak andere signalen zien bij onderpresteren dan jongens. Zij vertonen vaak lichamelijke klachten, zoals allergieën, eczeem, hoofdpijn en buikpijn (intrinsieke signalen). Jongens vertonen vaker onaangepast, soms zelfs agressief gedrag (extrinsieke signalen).

Aanpak

Onderpresterende kinderen hebben behoefte aan aandacht voor hun probleem. Het gedrag is feitelijk een roep om hulp. Deze hulp moeten ze krijgen door stap-voor-stap te leren zicht op zichzelf en hun omgeving te krijgen. Dotado helpt ouders en leerkrachten om het kind weer van binnenuit gemotiveerd te krijgen. Daarvoor is het belangrijk dat het probleem onderkend wordt en de doelen scherp gesteld worden, zowel voor het kind als de omgeving. Diagnostiek kan hierbij van belang zijn, zodat duidelijk wordt wat het kind in huis heeft. Bij Dotado zijn we ervan overtuigd dat het een must is dat school en ouders daarin samenwerken. Een absoluut positieve houding naar het kind toe is daarbij ons uitgangspunt. Vaak heeft een onderpresterend kind maar weinig zelfvertrouwen en bij de begeleiding wordt aan dit zelfvertrouwen gebouwd, zodat het kind weer aan de slag durft te gaan, in kleine stappen.

Meer lezen?

Hoogbegaafde meisjes
Waarom hoogbegaafde meisjes zich vaak inhouden om hun talent echt in te zetten.

Kenmerken van hoogbegaafdheid
Waaraan kun je een hoogbegaafd kind herkennen?

Types (hoog)begaafde leerlingen
Over verschillende manieren waaruit hoogbegaafdheid blijkt in het onderwijs.

Hulp nodig?

Coaching en begeleiding van jongeren
Voor als je vastloopt in de begeleiding van je kind of als je kind een steuntje in de rug kan gebruiken.

Diagnostiek
Voor als je meer zicht wilt op de oorzaak van het onderpresteren.

Meidengroep
Als je (puber)dochter zich te veel aanpast en daarom onderpresteert.

 

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Meld je aan