1. Verschil cognitief en emotioneel

Een zevenjarig hoogbegaafd kind kan bijvoorbeeld op cognitief gebied functioneren naar leeftijd van een twaalfjarige. Het kan bijvoorbeeld uitleggen wat de oorzaak, aanleiding en gevolgen van WOII waren, maar nog niet goed omgaan met de verschrikkingen van de kampen en oorlogsmisdaden. Of een achtjarig kind kan uitleg geven over worteltrekken en kwadraten, maar wil nog wel door de ouders in bed gestopt worden met zijn lievelingsknuffel.

2. Verschil motorisch en cognitief

Er is een groot verschil tussen de motorische en cognitieve ontwikkeling. Een vijfjarig kind kan bijvoorbeeld voorstellen wat hij allemaal wil bouwen van technisch lego, maar heeft de motorische vaardigheden nog niet om de lego goed in elkaar te passen.

3. Verschil in niveau talenten

Er is een groot verschil tussen de talenten die het kind heeft. Het kind heeft bijvoorbeeld een enorme drang om nieuwe dingen te leren, maar is ook dyslectisch, waardoor lezen steeds frustrerend is. Of het kind is enorm talig ingesteld, maar is op praktisch gebied voor zijn of haar gevoel erg onhandig of langzaam

4. Disharmonisch intelligentieprofiel

Veel hoogbegaafde kinderen scoren veel hoger op taken die een beroep doen op oplossend vermogen van complexe taken dan relatief eenvoudige taken die een beroep doen op werkgeheugen of verwerkingssnelheid. Daarnaast hebben veel kinderen een disharmonisch intelligentieprofiel (vp-kloof of pv-kloof).

Asynchroniteit geeft bij een hoogbegaafd kind veel frustratie. Het kind voelt vaak wel aan dat er iets niet klopt en dat hij of zij anders is dan andere kinderen. Hij kan hier echter geen naam aangeven. Hoe intelligenter het kind is, hoe vaker asynchroniteit ook echt een probleem wordt. Uitleg hierover kan veel helpen. Daarnaast doen ouders er goed aan om het kind aan te spreken op verschillende niveaus. Het opvoeden van een hoogbegaafd kind kan verwarrend zijn, want wat kan ik precies van mijn kind verwachten? Voor een adviesgesprek hierover, kunt u altijd contact met ons opnemen. Ook bij onze oudercursus komt het omgaan met asynchroniteit aan de orde.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Wil je jezelf of je kind aanmelden voor een IQ-test, een onderzoek, coaching, een training of ben je op zoek naar ondersteuning in de opvoeding? Of wil je meer weten over onze diensten?

Bel 010 – 2004 474 of stuur ons een bericht.

Meld je aan