Welkom

Hartelijk welkom op de website van Dotado, een orthopedagogisch adviesbureau dat zich heeft gespecialiseerd in het testen van hoogbegaafde kinderen en het beantwoorden van vragen rond de opvoeding van en het onderwijs aan het hoogbegaafde kind. Daarnaast testen wij ook volwassenen op hoogbegaafdheid.

'Dotado' (Portugees/Spaans) betekent begaafd of talentvol. Het begaafde kind heeft veel gaven en talenten. Als deze gaven op de juiste manier worden ingezet, stimuleren zij de gezonde ontwikkeling van het kind of de jongere. Anderzijds blijven deze gaven juist bij hoogbegaafde kinderen vaak verborgen en worden zij niet ingezet.

Bij al uw vragen over hoogbegaafdheid kunt u van ons een persoonlijke aanpak verwachten. Met onze jarenlange ervaring zijn wij het hoogbegaafde kind, zijn of haar ouders en leerkrachten graag van dienst. Ieder (hoog)begaafd kind is uniek en verdient het gezien te worden. Lees meer over onze visie>>

Ook ouders die niet direct een vermoeden hebben van hoogbegaafdheid bij hun kind weten steeds vaker de weg naar ons te vinden. Wij staan bekend om diepgaand en persoonlijk onderzoek waarbij de focus niet alleen gaat naar cognitieve ontwikkeling, maar een breed beeld wordt verkregen als het gaat om sociale en emotionele ontwikkeling. Er zijn veel verschillende aspecten die het welbevinden van kinderen beïnvloeden, denk aan de band met de ouders, ingrijpende gebeurtenissen, het karakter en de plek in het gezin. Ouders geven ons terug dat zij het als waardevol ervaren dat er breed wordt gekeken en praktisch advies wordt gegeven, voor zowel thuis als op school. In de coaching en begeleiding hebben wij veel ervaring opgedaan in het begeleiden van ouders. Samen kijken we naar opvoedingsstijl, familierelaties en de achtergrond van ouders. Het is onze ervaring dat het werk dat ouders zelf doen door hun kinderen niet hoeft te worden gedaan. Het is vaak veel effectiever om ouders te ondersteunen bij de opvoeding dan het kind of de omgeving aan te passen aan het kind dan het kind zelf te proberen te veranderen. Ook als het gaat om opvoedingsvragen of meer inzicht in de cognitieve capaciteiten of het welbevinden van uw kind bent u hartelijk welkom bij Dotado!